Planten brengen zuurstof in je leven, ze zijn onmisbaar. En we willen er veel! Maar op de klassieke terracotta potten na, zijn deze vaak óf te kitsch óf te duur. Hier moet toch een oplossing voor zijn? Dat dachten wij ook!
Mogelijk heb je op het net wel ergens gezien hoe mensen van beton bloempotten maken, maar bereid je voor op de ultieme “how-to”!

Wat heb je nodig?

Door diverse “trial and errors” kwamen we tot specifieke tools om het proces te vereenvoudigen en versnellen. Maar ook met basismiddelen kan jij aan de slag. 


Tools:
— Boormachine
— Oscillerend schuurmachine
— Luchtcompressor
— Rubberhamer

Benodigdheden:
— Cement- of Verfmengboor
— Maatbeker
— Kuishandschoenen
— Stukje EPDM folie of stuk binnenband van een fiets
— Duct tape oid.
— Bijenwas
— Houtlijm
— Zaag

Materiaal:
— Cement
— (Wit) Rijnzand
— Grote en kleine emmer
— Compactuna
— Restje hout

1) Van start gaan vraagt de grootste inspanning: het maken van de mal. Wij gebruiken twee gelijkvormige emmers in een ander formaat. Als je de potten ook buiten wil gebruiken, zorg er dan voor dat de wanden minstens 2-3 cm dik zijn. Anders riskeer je dat ze barsten in de winter.

Deze 2 emmers moeten gecentreerd in elkaar geplaatst worden. Dit doe je met behulp van stukjes hout die je zaagt en op elkaar lijmt zodat de pot onderaan ongeveer dezelfde ruimte heeft als aan de zijkant. Deze houten blokjes schroef je vast op de binnenste emmer. Heeft je binnenmal structuur aan de onderkant, dan snijd je deze er best af. Je wil een zo rond mogelijke mal die nergens zal blijven vastzitten.

Je boort een gat in de binnenmal en plakt hier een stuk rubber over. Dit plak je langs drie zijden vast met tape. Dit zal ervoor zorgen dat de mal gemakkelijk kan worden uiteen gehaald. Bovendien kan overtollig water zo ontsnappen maar geen specie. Je specie regelt dus zo zijn eigen water-ratio wat het mengen vergemakkelijkt.

Nu je toch met de tape bezig bent, plak je een kruispatroon aan de buitenkant van de buitenmal (dus onderaan de grootste emmer). Als je meerdere potten wil maken zal je mogelijks enkele buitenmallen hebben die barsten. Deze diagonale verstevigingen voorkomen dit deels door de druk te verspreiden.

2) Nu wrijf je de mallen in met bijenwas (of vaseline, …) zodat deze later gemakkelijker uit elkaar gehaald kunnen worden. Laat dit een kwartiertje drogen voordat je verder gaat.

3) Dan maak je beton in de buitenmal / de grootste emmer. Hiervoor meng je 2,4l cement met 3l zand. Meng eerst het droge mengsel. Hiervoor doe je best een kuishandschoen aan. Voeg dan ongeveer een eetlepel Compactuna oid. toe om je specie waterdicht te maken.
Je voegt het water toe en mengt je specie met de mengboor. Pas op dat je boor niet tegen de rand botst, anders beschadig je de mal en krijg je horizontale cirkels op je potten. Halfweg meng je best ook je specie verder met de hand om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is. De droge specie hangt immers soms aan de (onder)kant.

4) Duw nu de binnenmal in de met beton gevulde buitenmal. Leg een plank op de mal en verzwaar deze met eender wat je kan vinden. Anders zal de binnenmal boven komen drijven. Je kan ook gewicht in de binnenmal leggen, maar we hebben gemerkt dat de bodem dan kan misvormen en barsten.

Na ongeveer een uur tik je met een rubberen hamer over de gehele buitenkant van de mal om luchtbubbels los te trillen. Zo krijg je minder oneffenheden aan de buitenkant van je pot. Dan laat je de mal 24h rusten.

5) Met de luchtcompressor stuur je een royale hoeveelheid lucht door het gat van de binnenste emmer. Enkele seconden en een duidelijke *POP* later, is je binnenmal losgekomen. Heb je geen compressor, dan kan het ook met een rubberen hamer, een beetje zweet en een goede dosis geduld. Pas wel op dat je de mal niet kapot maakt.

6) Laat opnieuw 24h rusten.

7) Nu moet de buitenste mal nog losgemaakt worden. Met de luchtcompressor probeer je voorzicht lucht te stuwen tussen de rand van de emmer en het beton. Als je na een tijd proberen geen *POP* hoort kan je altijd de mal op de zijkant leggen en met de rubberen hamer de mal uiteen slaan. Pas wel op dat je de mal niet kapot maakt.

8) Moe van al het werk? Dan kan je hier stoppen… De pot is “klaar”. Maar… je kan hem evengoed nog even perfectioneren. Zo schuren wij de potten met 120 en dan 240 grit schuurpaper om de poriën open te krijgen (ENKEL de bovenkant eerst met 60 grit). De rand (zowel de binnen- als de buitenkant) schuren we ook met 60 grit om er een hoek van ±45° op te zetten. Met de luchtcompressor kan je snel het stof verwijderen dat in je beton is gedrongen tijdens het schuren.

9) Nu de poriën open zijn, vul je deze met een laag bijenwas. Dit zorgt ervoor dat waterresten en vuil gemakkelijker van de pot kunnen worden verwijderd. Handig bij het onderhoud dus.

De was zorgt voor een tijdelijke verkleuring (rechts = voor, links is na de waslaag), maar niet gevreesd. Na enkele dagen is de was volledig in de pot gedrongen en zal je er bijna niets meer van zien. Op de foto zie je duidelijk het (tijdelijke) verschil in kleur tussen een geschuurde en met was behandelde pot.

10) De binnenkant werken wij niet af met bijenwas, maar met enkele lagen rubberverf die normaal gebruikt wordt om de kieren op platte daken te dichten. Wel duur spul, maar deze stap kan je overslaan. Normaal is je pot reeds waterdicht, maar wij zijn graag zeker. ;-)

11) Je minimalistische pot is nu klaar. Als je de planten erin wil plaatsen zonder een binnenpot, dan leg je best eerst een laag stenen of terracotta scherven (van je oude potten) op de bodem. Anders kunnen de wortels rotten bij overmatig gieten.