In de winter vind ik mijn sleutels in mijn jas, maar in de zomer … is het vaak zoeken geblazen! … In afwachting van mijn Tile en de zon, zoeken we nu al naar een oplossing. Wil je niets maken, dan kan je bijvoorbeeld een nestkastje met vogels aanschaffen. Maar de creatieve handige Harry, Roger of Dries maakt zijn “Key-board” gewoon zelf!

Wat heb je nodig?

Tools:
— (Kolom)boormachine
— (Band)schuurmachine
— Zaag(tafel)
— Bovenfrees met groeffrees
— IJzerzaag

Benodigdheden:
— Polijst-wiel of boor
— Kunstboor
— Epoxy-lijm of lijmpistool
— Deense olie, vernis, of iets dergelijks
— Houtvijzen en muurpluggen

Materiaal:
— Restje hout
— Muntvormige Neodymium magneten
— L-vormig Aluminium profiel

We gebruiken verschillende tools om alles te vereenvoudigen en versnellen, maar dit project lukt evengoed met basismiddelen.

1) Eerst zaag je het hout in het gewenste formaat en het aluminiumprofiel in dezelfde lengte.

2) Nu heb je de optie om met de frees een gedeelte hout te verwijderen zodat je het aluminium profiel in te leggen. Deze opties is wel een detail dat verborgen zal zijn aan de onderkant, dus op zich overbodig, maar is wel net dat ene detail dat deze minimalistische “Key-board” speciaal zal maken.

3) De nodige gaten boren in het hout met de kunstboor (formaat ±1-2mm groter in diameter dan de magneten). Je kan het ook met een gewone boor doen, maar dan is het iets moeilijker om het gat perfect loodrecht te krijgen zonder een kolomboor. Even diep als de dikte van je magneten.

Nu boor je ook de gaten in het aluminiumprofiel met een ijzerboor. Om je gat te krijgen waar je het exact wil kan je in dit zachte metaal met een nagel een ponsen om je center te houden. Heb je bramen na het boren … dan even met schuurpapier verwijderen.

4a) Om je hout te schuren kan je best progressief werken. Dus je begint met bvb. 200 grit en je verdubbelt het cijfer als je de schuurkringen/lijnen van de vorige laag niet meer ziet. Dus je werkt op van 200, 400, 800 tot uiteindelijk 1600. Je hout is dan glad genoeg. Stof verwijderen, met water de poriën van het hout openzetten. Is het hout uitgedroogd, dan het hout afwerken met een Deense olie (of andere meubelolie) of als je dat niet hebt, kan je ook een beits gebruiken. Weer opschuren met 800 of 1600 en dan nog 1 of 2 lagen extra.

4b) Tijdens het drogen van het hout tussen de lagen door kan je het aluminium polijsten. Eerst glad schuren (best met nat schuurpapier) en dan vooral de uiteinden die waar je hebt afgezaagd. Polijsten met eerst abrasief en dan polijstmiddel. Best handschoenen dragen (dus niet zoals wij deden)!

5) Als laatste nog je magneten vastlijmen. Epoxy zet ze muurvast, maar je kan evengoed een lijmpistool gebruiken zoals wij deden.

6) Monteren die handel! Zorg wel dat je USB-stick niet te dicht bij de magneten komt. Tenzij natuurlijk expres je gegevens wil wissen. Dus best eerst even testen of er magnetisme aan de bovenkant is. Anders oppassen met kredietkaarten, je GSM en andere elektronica. Bij ons was door de sterkte van de magneten en de dikte van het hout (2 cm) dit geen enkel probleem.