Voor Jean Prouvé was er geen structureel verschil tussen een meubelstuk en een gebouw. Met deze visie ontwikkelde hij de Constructie Filosofie,  waarbij men dezelfde fabricage principes ging gebruiken voor zowel architectuur als meubels. Hij gebruikte deze filosofie doorheen zijn hele oeuvre.

In de jaren ’30 werden zijn ‘structuren’ (voor zowel meubels als gebouwen) in kleine series geproduceerd. Deze structuren kon men eenvoudig opbouwen met behulp van slim ontworpen systemen voor modificatie, demontage en verplaatsing. Prouvé was een man voor zijn eigen tijd, en zijn huizen werden jammer genoeg nooit in massa geproduceerd, ookal waren ze er zo geschikt voor.

Het Maison Tropicale was bijvoorbeeld bedoeld voor massale opname in de Franse koloniën in Afrika. Maar slechts drie werden er gebouwd en verscheept. Waarvan er twee weer terug naar Parijs werden verscheept.

De Franse kunsthandelaar Patrick Seguin, die eigenaar is van ongeveer negen Prouvé huizen, ontmantelde en verscheepte één van hen naar Design Miami. Deze ‘Maison demontable‘ werd weer in elkaar geslagen door de werknemers en op onderstaande video kan je de opbouw bekijken:

8×8 Casa Desmontable, 1945

AD_JP_0prouvemaisondemontable AD_JP_0prouvemaisondemontable00

AD_JP_8x8-dismantable-house-3

AD_JP_8x8-dismantable-house-4

 

De andere Prouvé huizen van Seguin’s tonen we ook nog heel graag:

6X6 House Demountable, 1944

AD_JP_6x6-dismantable-house-1

AD_JP_6x6-dismantable-house-2

AD_JP_6x6-dismantable-house-3

AD_JP_6x6a

AD_JP_6x6b

AD_JP_6x6c

AD_JP_6x6d

AD_JP_6x6e

 

6X9 House Demountable, 1944

AD_JP_6x9-dismantable-house-1

AD_JP_6x9-dismantable-house-2

AD_JP_6x9-dismantable-house-3

 

Ferembal House, 1948

AD_JP_ferembal-house-7

AD_JP_ferembal-house-6

AD_JP_ferembal-house-5

AD_JP_ferembal-house-4

AD_JP_ferembal-house-3

AD_JP_ferembal-house-2

AD_JP_ferembal-house-1

 

Metropole aluminum House, 1949

AD_JP_metropole-aluminum-house-2

AD_JP_metropole-aluminum-house-3

AD_JP_metropole-aluminum-house-4

AD_JP_metropole-aluminum-house-5

 

Total Filling Station, 1969

AD_JP_total-filling-station-2

AD_JP_total-filling-station-3